Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Warzywa

Puree z pieczonej czerwonej papryki

Składniki: 4 pieczone czerwone papryki 1 łyżka przecieru pomidorowego skórka i sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Sposób wykonania: Paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Następnie cytrynę obrać, wycisnąć z niej sok a skórkę posiekać i dodać do papryki. Dodać jeszcze przecier pomidorowy oraz oliwę z oliwek. Całość dokładnie zmiksować aby…

Cykoria z koprem pod parmezanem

Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 cebula 12 szkl. posiekanej cykorii 1 ½ łyżki nasion kopru 1 łyżka startego parmezanu sól pierz Sposób wykonania: Czosnek posiekać po czym zarumienić go na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać posiekaną cebulę i trzymać na ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodać cykorię oraz uprażone…

Brokuły z mango i orzechami

Składniki: ½ kg brokułów 1 mango ¼ szkl. majonezu 1 łyżka octu winnego orzechy włoskie 4 łyżki jogurtu 1 łyżeczka cukru Sposób wykonania: Brokuły sparzyć osoloną wodą po czym ugotować na parze. W między czasie obrać mango i pokroić go w koskę a orzechy rozdrobnić. Następnie majonez wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku solą oraz…

Liście kapusty z rzepą

Składniki: 1 pęczek liści kapusty 1 rzepa 1 cebula 1 suszona papryczka 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szkl. bulionu warzywnego Sposób wykonania: Posiekać liście na cienkie paski. Następnie na rozgrzaną oliwę wrzucić rzepę pokrojoną w kostkę , posiekaną cebule oraz papryczkę i całość przesmażyć. Następnie dodać liście kapusty oraz sól do…

Szpinak z orzeszkami piniowymi i czosnkiem

Składniki: ¼ szkl orzeszków piniowych 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 kg pozbawionych łodyg liście szpinaku sól pieprz cząstki cytryny Sposób wykonania: Na suchej patelni uprażyć orzechy. W między czasie na rozgrzanej oliwie przesmażyć czosnek, wówczas dodać do niego 1/3 szpinaku oraz orzechu. Trzymać do momentu, aż szpinak puści sok po czym…