Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Warzywa

Śródziemnomorska zielona fasola

Składniki: 450 g świeżej zielonej fasoli 2 łyżeczki świeżo mielonego rozmarynu 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka i ½ łyżeczki soli koszernej pieprz Sposób wykonania: Z fasolki odciąć końców po czym pokroić ja na mniejsze kawałki i zalać osoloną wodą. Gotować do momentu aż fasolka stanie się jasnozielona.…

Douszny seler

Składniki: 2 pęczki selera naciowego 2 łyżki masła ¾ szkl. wywaru z wołowiny ½ łyżeczki soli pieprz 2 łyżki posiekanego szczypiorku Sposób wykonania: Selera dokładnie oczyścić po czym pokroić go na kawałki. Wrzucić seler na patelnie z rozgrzanym masłem i smażyć nie przerywając mieszania około 5 minut. Po tym czasie wlać wywar i gotować pod…

Brokuły ze smażonymi szalotkami

Składniki: 3 szkl. kwiatków brokułów 1 łyżka oliwy z oliwek ½ szkl. pokrojonych w krążki szalotek sól pieprz Sposób wykonania: Brokuły zalać wodą i gotować do momentu, aż zbrązowieją po czym je odcedzić. Następnie na rozgrzanej oliwę przesmażyć szalotki około 4 minut. Po tym czasie dodać brokuły. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą…

Kabaczki w cieście

Składniki: 1 kg kabaczków 4 łyżki masła ¾  szkl. śmietany Ciasto: 1 ¼ szkl. mąki ¾ szkl. mleka 2 jajka sól Sposób wykonania: Kabaczki obrać po czym pokroić je w plastry, które zalać nie wielka ilością wody i ugotować. W między czasie mąkę wymieszać z żółtkami, mlekiem oraz solą. Na koniec dodać białka ubite na…

Marchewka duszona z marsalą

Składniki: 60 dag marchewek 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka brązowego cukru 5 łyżek marsli 1 pęczek natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Obrane marchewki pokroić w cienkie plastry po czym wrzucić je na patelnie z rozgrzaną oliwą i trzymać na ogniu około 5 minut. Po tym czasie skropić 4 łyżkami wody, doprawić do…