Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Warzywa

Brokuły ze skórką z cytryny

Składniki: ¼ szkl. wody 450 g kwiatów brokułów 3 łyżki oliwy z oliwek ¼ łyżeczki skórki z cytryny sok z cytryny ½ łyżeczki soli pieprz Sposób wykonania: Brokuły zalać wodą i gotować je na małym ogniu około 5-6 minut. Po tym czasie skrapiamy je oliwą z oliwek i posypujemy skórką z cytryny. Całość lekko przemieszać…

Groszek cukrowy z koperkiem

Składniki: 2 łyżki wody 450 g groszku cukrowego ½ łyżeczki soli pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki posiekanego koperku Sposób wykonania: Na patelni podgrzewamy wodę, wówczas wrzucić groszek. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem Trzymać na ogniu około 2-3 minut. Przed podaniem skropić oliwą i posypać koperkiem.

Salsa na ostro

Składniki: 1 szkl. pomidorów pokrojonych w kostkę 1 łyżka posiekanej ostrej papryczki ½ szkl. posiekanej cebuli 1 łyżka białego octu ¼ szkl. siekanej kolendry 1 ½ łyżki rozgniecionego czosnku ½ łyżeczki soli czosnkowej pieprz Sposób wykonania: Wszystkie podane składniki wymieszać ze sobą. Następnie wstawić do lodówki i dobrze schłodzić. Wyjąć dopiero tuz przed podaniem.

Pieczone szparagi z parmezanem

Składniki: 700 g szparagów 1 łyżka oliwy z oliwek ½ łyżeczki soli pieprz ¼ szkl. startego parmezanu Sposób wykonania: Ze szparagów odciąć końcówki i pokroić je na mniejsze kawałki, po czym skropić je oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni i piec…

Szpinak w śmietanie

Składniki: 2 łyżki masła 450 g liści szpinaku 1 łyżka wody ½ łyżeczki soli pieprz 2 łyżki mąki ½ szkl. skondensowanego mleka Sposób wykonania: Na patelnie rozpuścić masło, zmniejszyć ogień i wrzucić szpinak. Dolewamy stopniowo wodę i cały czas mieszając około 2-3 minuty. Gdy liście lekko zwiędną doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec…