Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Warzywa

Grillowana oberżyna ze słonecznikiem

Składniki: 700 g oberżyny 3 łyżki oliwy z oliwek ½ łyżki soli koszernej pieprz ¼ szkl. prażonych nasion słonecznika Sposób wykonania: Oczyszczoną oberżynę pokroić na talarki, które natrzeć oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie ułożyć ja na ruszcie wysmarowanym tłuszczem. Grillować około 6-8 minut aż oberżyna lekko zbrązowieje. Pod koniec posypać je nasionami słonecznika…

Pieczona cukinia z czerwoną cebulą

Składniki: 1 łyżka oliwa z oliwek 2 szkl. cukinii pokrojonej na plasterki ½ łyżeczki soli pieprz 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka skórki startej z cytryny Sposób wykonania: Cukinię nasmarować oliwa i oprószyć solą oraz pieprzem po czym ułożyć je w małej brytfannie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i…

Duszony fenkuł z kozim serem

Składniki: 450 g korzenia fenkuł pokrojonego na plasterki ¼ szkl. wywaru z kurczaka ¼ szkl. pokruszonego sera koziego pieprz Sposób wykonania: Fenkuł układamy warstwami w brytfannie. Zalewamy całość wywarem i przykrywamy folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut. Po tym czasie zdjąć folie i posypać pokruszonym serem. Wstawić…

Pory duszone w winie

Składniki: 1 kg porów 1 łyżka oleju 2 łyżki masła 2 szkl. białego wytrawnego wina listek laurowy kilka gałązek natki pietruszki 2 gałązki tymianku szczypta startej gałki muszkatołowej sól pieprz 3 jaka ugotowane na twardo Sposób wykonania: Pory pokroić na małe kawałki, które wrzucić na rozgrzany olej, dodać masło, całość wymieszać i przez chwile smażyć,…