Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Warzywa

Rzodkiewka po polsku

Składniki: 2-3 pęczki rzodkiewek sól łyżeczka masła ½ łyżeczki cukru łyżeczka soku z cytryny masła bułka tarta Sposób wykonania: Rzodkiewki oczyścić, odciąć ogonki i listki. Następnie doprowadzić do wrzenia wodę z dodatkiem masła, cukru i soku z cytryny. Na wrzącą wodę wrzucić rzodkiewki i trzymać na ogniu około 1-2 minuty. Po tym czasie rzodkiewki odcedzić,…

Ziemniaki faszerowane zapiekane w śmietanie

Składniki: 10 dużych ziemniaków 1 szkl. śmietany natka pietruszki Farsz: miąższ z ziemniaków 3 filety śledziowe 2 jajka 1 cebula 2 łyżki śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w mundurkach po czym je odcedzić, obrać i wydrążyć środki. Następnie wydrążony miąższ zemleć z filetami śledziowymi oraz cebulą. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem po…

Cykoria w oliwie z papryką

Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek ½ łyżeczki suszonej czerwonej papryki w płatkach 1 ząbek czosnku 1 kg cykorii eskariola ½ łyżeczki soli Sposób wykonania: Płatki papryki wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą i smażyć około 4 minut. Następnie nie przerywając mieszania dodać czosnek i nie dopuścić do jego zbrązowienia. Po kilku minutach wrzucić cykorię…