Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Warzywa

Marynowane warzywa z grilla

Składniki:

 

  • 2 przekrojone wzdłuż młode cukinie
  • 1 duża, oczyszczona, pokrojona na ćwiartki czerwona papryka
  • 1 duża, oczyszczona, pokrojona na ćwiartki żółta papryka
  • 1 pokrojony w plastry bakłażan
  • 1 bulwa kopru włoskiego pokrojona wzdłuż na ćwiartki

     

    Marynata:

  • ½ szklanki oliwy
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • ¼ szklanki posiekanej naci pietruszki
  • sól, pieprz

 

Kalafior i brokuł zapiekany

Składniki: 1 nieduży kalafior podzielony na różyczki 1 nieduży brokuł podzielony na różyczki 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Sos: 1 szklanka mleka 1,5 łyżki masła 1,5 łyżki mąki 1 łyżka tartego parmezanu sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kalafior i brokuł bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą., blanszować we wrzątku. N w niedużym rondlu rozgrzać…

Grillowane szparagi

Składniki: 1/3 szkl. oliwy ¼ szkl. soku z cytryny 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 pęczek szparagów 250 g sera holoumi 1 czerwona cebula 100 g liści szpinaku 1 awokado ¼ szkl. orzeszków piniowych Sposób wykonania: Oliwę, sok z cytryny, musztardę, oregano oraz pietruszkę lekko ubić trzepaczką. Powstałą…

Ziemniaki z kwaśną śmietaną

Składniki: 4 czerwone ziemniaki 1 ½ łyżki mąki pszennej sól 2 łyżeczki przyprawy do steków kwaśna śmietana oliwa w sprayu Sposób wykonania: Ziemniaki pokroić na ćwiartki po czym ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Polać je odrobiną wody po czym wstawić do mikrofali ustawionej na wysoką temperaturę na około 5 minut. Po tym czasie ziemniaki odcedzić.…