Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaki z kwaśną śmietaną

Składniki:

  • 4 czerwone ziemniaki
  • 1 ½ łyżki mąki pszennej
  • sól
  • 2 łyżeczki przyprawy do steków
  • kwaśna śmietana
  • oliwa w sprayu

    Sposób wykonania:

    1. Ziemniaki pokroić na ćwiartki po czym ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.
      Polać je odrobiną wody po czym wstawić do mikrofali ustawionej na wysoką temperaturę na około 5 minut.
      Po tym czasie ziemniaki odcedzić.
      Następnie do woreczka wsypać mąkę, sól oraz przyprawę do steków, całość wymieszać potrząsając, wrzucić jeszcze ziemniaki i czynność powtórzyć.
      Rozłożyć ziemniaki na blasze, spryskać oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 20-25 minut.
      Podawać  z kwaśną śmietaną.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *