Składniki:
- 1 duży kalafior
- 40 dkg sera feta
- 5 jajek
- 15 dkg sera parmezanu
- 1 torebka panierki chili
- 1 pęczek koperku
- 12 dkg tartej bułki
- łyżeczka przyprawy curry
- zmielona gałka muszkatołowa
- sól, pieprz do smaku
- masło ,bułka tarta do foremki
Składniki: ½ kg buraków 5 dag starego chrzanu 1 jabłko 2 dag rodzynek sok z 1 cytryny sól cukier kminek Sposób wykonania: Buraki ugotować do miękkości po czym je odcedzić, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Następnie obrane jabłko pokroić w kostkę i dodać do buraków. Następnie dodać jeszcze chrzan oraz rodzynki i…
Składniki: 4 marchewki 4 jajka ½ kalafiora ½ brokułu 10 plastrów szynki 1 l bulionu 2 łyżeczki żelatyny sól Sposób wykonania: Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody po czym dodać ją do bulionu i doprowadzić do wrzenia i odstawić do ostygnięcia. W między czasie obrane marchewki pokroić w plasterki, które lekko obgotować w osolonej wodzie, ułożyć…
Składniki: 2 brokuły 2 ząbki czosnku 2 szalotki 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 100 ml białego wytrawnego wina 100 ml śmietany 10 dag parmezanu sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę i czosnek posiekać po czym zeszklić na rozgrzanej oliwie po czym dodać różyczki brokułów, miód oraz wino. Całość wymieszać i trzymać na małym ogniu do…
Składniki: 5 ziemniaków 1 szkl. lekko roztopionego masła 3 szkl. maki 8 łyżek starej bryndzy 2 białka 2 łyżeczki kminku ½ łyżeczki sody sól Sposób wykonania: Ziemniaki obrać po czym zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wówczas dodać do nich mąką, bryndzę, masło oraz sodę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą. Powstałe ciasto…