Składniki: 1 cały bakłażan 2 ząbki czosnku 1 łyżka pasty ze zmielonego sezamu 1 ½ łyżeczki koszernej soli 2-3 łyżeczki uprażonego kminku sok z 2 cytryn ¼ szkl. oliwy z oliwek pieprz papryka natka pietruszki chleb pita Sposób wykonania: Bakłażana wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 1 godzinę po czym go ostudzić i…
Kategoria: Warzywa
Ziemniaki
Ziemniaki w cieście
by Ewa Bochenek • • 0 Comments
Składniki: 1 ¼ szkl. mąki z ciecierzycy 2 łyżeczki oleju roślinnego 1 ½ łyżeczki sproszkowanego kminku ½ łyżeczki pieprzu ¼ łyżeczki kurkumy 2 ½ łyżeczki soli ½ szkl. zimnej wody 1 duży ziemniak olej Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, olej, kminek, pieprz, kurkumę oraz sól. Całość dokładnie zmiksować aż powstanie puszysta konsystencja. Następnie nie…
Warzywa
Papryka nadziewana mięsnym farszem
by albertos • • 0 Comments
Kalafior
Kalafiorowy krem
by albertos • • 0 Comments
Składniki: kalafior 1/2 sztuki cebula 1 sztuka marchewka 1 sztuki bulion drobiowy 1 litr curry 2 łyżeczki czosnek 1 ząbek gałka muszkatołowa 1 łyżeczka kremówka 1 szklanka masło 1 łyżka sól pieprz Sposób przyrządzenia: Marchewkę należy umyć, a następnie oskrobać, po czym pokroić w plasterki. Kalafiora należy umyć i podzielić na cząstki. Posiekać należy cebulkę,…
Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa Ilony
by albertos • • 0 Comments
Składniki: fasola szparagowa 1 kg masło 4 łyżki bułka tarta 4 łyżki natka pietruszki posiekana 1 łyżka koperek posiekany 1 łyżka Sposób przyrządzenia: Fasolkę szparagową należy ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzić ją na sitku. Na patelni należy rozgrzać masło, wrzucić na nie fasolkę szparagową, posypać bułką tartą i zielenią, wszystko dokładnie…

