Składniki:
- kalafior 1/2 sztuki
- cebula 1 sztuka
- marchewka 1 sztuki
- bulion drobiowy 1 litr
- curry 2 łyżeczki
- czosnek 1 ząbek
- gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
- kremówka 1 szklanka
- masło 1 łyżka
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Marchewkę należy umyć, a następnie oskrobać, po czym pokroić w
plasterki. Kalafiora należy umyć i podzielić na cząstki. Posiekać należy
cebulkę, czosnek i imbir, wszystko podsmażyć na rozgrzanej patelni, na
maśle. Podsmażone warzywa należy zalać bulionem, następnie dodać
marchewkę i kalafior. Gotować do omoentu zmięknięcia. Tak przygotowane
warzywa należy zmiksować za pomocą miksera lub blendera. Doprawić do
smaku curry, solą, pieprzem i gałką. Zaprawić śmietaną.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos