Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Warzywa

Pomidory nadziewane grzybami

Składniki: 6 pomidorów 4 szalotki 2 łyżki oliwy z oliwek ½ kg pieczarek 1 łyżeczka soli ¼ szkl. białego wina ¼ szkl. posiekanej natki pietruszki pieprz 3 łyżki tartej bułki Sposób wykonania: Szalotki posiekać po czym przesmażyć je na 1 łyżce oliwy, wówczas dodać posiekane pieczarki i sól do smaku. Całość wymieszać i trzymać na…

Pieczony kabaczek z kminkiem

Składniki: 1 kabaczek 2 łyżki zmielonego kminku 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Kabaczka obrać po czym przekroić wzdłuż na pół i pokroić go w 2,5cm kostkę. Następnie dodać do kabaczka kminek, oprószyć go solą oraz pieprzem i skropić oliwą. Całość wymieszać i rozłożyć na blasze. Wstawić…

Chutney z czerwonych i żółtych pomidorów

Składniki: 1/3 szkl. cukru sok z 1 cytryny 6 czerwonych pomidorów 6 żółtych pomidorów ¼ szkl. posiekanej czerwonej cebuli ¼ szkl. świeżej kolendry Sposób wykonania; Cukier zalać wodą i go skarmelizować, wówczas dodać do niego sok z cytryny. Dokładnie wymieszać i dodać żółte i czerwone pomidory oraz cebulę. Trzymać jeszcze na ogniu około 5 minut…

Curry z kalafiora i ziemniaków

Składniki: 1 kalafior 1 kg ziemniaków 3 łyżki oleju 2 cebule 4 papryczki chili 2,5 cm kawałek imbiru 3 pomidory 1 ¼ łyżeczki sproszkowanego chili 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kolendry 2 łyżeczki soli gruboziarnistej 1 łyżeczka garam masali Sposób wykonania: Na rozgrzany olej wrzucić posiekaną cebulę, papryczkę chili oraz imbir. Trzymać na ogniu około…

Szpinak z pomidorami z kolendrą

Składniki: 3 łyżki masła 6 pomidorów 1 łyżeczka kolendry 2 pęczki liści szpinaku ½ łyżeczki soli pieprz Sposób wykonania: Na 2 łyżki rozgrzanego masła wrzucić posiekane pomidory oraz kolendre. Wymieszać i trzymać na ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodawać stopniowo szpinak. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dodać jeszcze łyżkę masła. Przepis…