Składniki:
- 1 kg białej kapusty
- 10 dag smalcu
- 4 dag cebuli
- 2 dag mąki
- sól
- kminek
- 2 dag cukru
- ocet
- woda
Składniki: 1 główki kapusty 2 l mleka 1 szkl. śmietanki tarta bułka Sposób wykonania: Kapustę posiekać po czym zalać je wrzącym mlekiem i ugotować . Następnie kapustę odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać kapustę śmietanką i delikatnie przemieszać. Posypać jeszcze bułką tartą oraz parmezanem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec. Przepis nadesłany na Wiosenny…
Składniki: 3 ziemniaki sól ½ główki kapusty 2 łyżki oliwy oliwek 1 cebula 4 łyżki wędoznego boczku 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki czerwonej, mielonej papryki pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki zalać osoloną wodą i ugotować. W między czasie również w solonym wrzątku gotować kapustę ok. 20 minut. Następnie miękkie zmienki odcedzić i rozgnieść na puree a…
Składniki: główka białej kapusty 4 łyżki smalcu 1 gałązka rozmarynu 1 ząbek czosnku sól 12 ml białego wina Sposób wykonania: Z kapusty usunąć twarde liście a pozostałe pokroić na wąskie paski, które wymieszać ze smalcem i rozmarynem. Całość przełożyć na patenie, wówczas dodać posiekany czosnek i doprawić do smaku solą. Trzymać na małym ogniu pod…
Składniki: 1 kg. kapusty kiszonej 4 pory 1 jabłko 1/2 pęczku koperku na sos: 1 jogurt naturalny łyżeczka kminku sól pieprz Przygotowanie: Pory umyć i białe części pokroić. Koperek posiekać. Jabłko obrać ze skórki i utrzeć na tarce o dużych oczkach. Kiszoną kapustę pokroić. Wszystkie składniki włożyć do salaterki. Polać sosem przygotowanym z jogurtu wymieszanego…