Składniki: 1 kg białej kapusty 3 łyżki masła 4 łyżki startego żółtego sera 5 łyżek tartej bułki sól 3/4 szkl. śmietany Sposób wykonania: Dynie poszatkować po czym zalać osoloną wodą i ugotować. Następnie kapustę odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Zalać ją śmietaną, posypać startym serem oraz bułką tartą. Wstawić do rozgrzanego piekarnika…
Kategoria: Kapusta
Kapusta
Kapusta z grzybami i kminkiem
by Anna • • 0 Comments
Składniki: ½ kg kwaszonej kapusty 1 1/5 l szkl. wody 1 cebula ½ łyżeczki kminku 10 dag masła 5 dag suszonych grzybów 2 łyżki oleju pieprz Sposób wykonania: Kapustę pokroić po czym zalać ją wrzącą wodą i wrzucić kminek. Trzymać na ogniu ok. 30 minut. W między czasie dusić grzyby w małej ilości wody po…
Kapusta
Kapusta pekińska z makaronem i sardynkami
by Monika • • 0 Comments
Składniki: 1 puszka sardynek 40 dag kapusty pekińskiej 15 dag gotowanego makaronu 1 czerwona cebula 1 łyżka sosu z sardynek natka pietruszki ½ cytryny 3 łyżki oleju sól pieprz Sposób wykonania: Sok z cytryny wymieszać z olejem, sosem z sardynek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie zalać zalewą makaron oraz posiekaną cebulę i…
Kapusta
Biała kapusta z jabłkiem i wędzonym boczkiem
by Weronika • • 0 Comments
Składniki: 1 główka białej kapusty 15 dag tłustego wędzonego boczku 2-3 winne jabłka 1 łyżka soku z cytryny ½ szkl. białego wytrawnego wina 1 szkl. bulionu 10-15 ziaren jałowca 1-2 ząbki czosnku 1 cebula sól Sposób wykonania: Boczek pokroić i stopić na patelni po czym zeszklić na nim posiekaną cebulę. W między czasie kapustę poszatkować…
Kapusta
Kapusta pekińska duszona z ziemniakami i pomidorami
by Ewelina • • 0 Comments
Składniki: 2 główki kapusty pekińskiej 40 dag ziemniaków 3 cebule puszka pomidorów łyżka maggi 5 dag margaryny sól pieprz cukier Sposób wykonania: Obrane zmienki pokroić w kostkę a kapustę w paseczki. Następnie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, wówczas wrzucić do niej ziemniaki i trzymać na ogni przez kilka minut. Potem dodać kapustę, pomidory razem…