Składniki: 1 kg białej kapusty 2 jajka ½ szkl. mleka 1/3 szkl. mąki 7 łyżek bułki tartej 6 łyżek masła sól ¾ szkl. śmietany Sposób wykonania: Z kapusty wyciąć głąb po czym zalać ją osoloną wodą i ugotować. Ugotowaną kapustę odcedzić a gdy ostygnie podzielić na liście, które składać po 2 i uformować z nich…
Kategoria: Kapusta
Kapusta
Gotowana kapusta kiszona z grzybami
by Alicja Bugaj • • 0 Comments
Składniki: • 1 kg kiszonej kapusty • 2 jajka • ½ szkl. mleka • 1/3 szkl. mąki • 7 łyżek tartej bułki • 6 łyżek masła • sól • ¾ szkl. śmietany Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i odstawić aby namokły. W między czasie kiszoną kapustę wycisnąć, gdyby była bardzo kwaśna wyplukać ją delikatnie w…
Kapusta
Kapusta z grzybami Ilony
by albertos • • 0 Comments
Składniki: kapusta kiszona 1 kg suszone grzyby 10 dag masło 4 dag liść laurowy sól pieprz Sposób przyrządzenia: Kapustę kiszoną należy opłukać, zalać wodą i gotować do miękkości. Pod sam koniec jej gotowania należy doprawić do smaku. Grzybki należy kilka godzin wcześniej namoczyć, odcedzić i usmażyć na masełku na rozgrzanej patelni, gdy zmiękną posolić je…
Kapusta
Smażona kapusta
by Konrad Bień • • 0 Comments
Składniki: 1 kg białej kapusty 6 łyżek masła 7 łyżek bułki tartej sól pieprz łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Kapustę pokroić w kwadraty, które zalać osoloną wodą i ugotować. Następnie kapustę odcedzić i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Ułożyć kapustę na półmisku po czym oprószyć ją solą i pieprzem, posypać bułka tartą i roztopionym masłem…
Kapusta
Kapusta kiszona gotowana z grzybami
by Patrcyja Kulig • • 0 Comments
Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 30 g suszonych grzybów 1 cebula 3 łyżki masła 2 łyżki mąki ¾ szkl. śmietany Sposób wykonania: Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna przepłukać ją w wodzie. Następnie grzyby zalać 1 szklanką wody i ugotować, wówczas wywar zlać i zalać nim kapustę. Dusić kapustę do miękkości. W między czasie posiekać cebulę…