Składniki: 50 dag kiszonej kapusty 25 dag łuskanego grochu cebula łyżka masła 2 łyżki smalcu sól pieprz Sposób wykonania: Namoczony groch ugotować w wodzie w której się moczyły. W między czasie kapustę udusić do miękkości na małym ogniu. Następnie posiekaną cebule zeszklić na rozgrzanym maśle i dodać ją do kapusty razem z grochem. Całość dokładnie…
Kategoria: Kapusta
Kapusta
Kapusta włoska duszona Ewy
by Ewa • • 0 Comments
Składniki: główka włoskiej kapusty 2 łyżki oleju łyżka smalcu 3 łyżki sosu sojowego łyżka cukru ½ szkl. bulionu Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym wrzucić do rondla z rozgrzanym smalcem i masłem. Trzymać na dużym ogniu około 4 minut, wówczas dodać cukier oraz sos sojowy. Całość dokładnie wymieszać i zalać gorącym bulionem. Gotować około 15…
Kapusta
Czerwona kapusta duszona w winie
by Judyta Kapusta • • 0 Comments
Składniki: główka czerwonej kapusty 1 szkl. czerwonego wina 2 szkl. rosołu skórka starta z ½ pomarańczy łyżka soku pomarańczowego sól Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym zalać ja czerwonym winem oraz gorącym rosołem. Trzymać na dużym ogniu do momentu, aż cały płyn wyparuje. Gdy kapusta będzie miękka dodać skórkę i sok z pomarańczy. Dokładnie wymieszać…
Kapusta
Czerwona kapusta duszona ze śliwkami
by Cecylia Augustyniak • • 0 Comments
Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 5-6 suszonych śliwek 2 łyżki rodzynek 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki masła sól 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 100 ml wody 1 cebula 3-4 goździki 1 jabłko 2 łyżki posiekanych włoskich orzechów Sposób wykonania: Śliwki oraz rodzynki zalać kilkoma łyżkami wina i odstawić na chwilę.…
Kapusta
Liście kapusty z rzepą
by Edyta Kuna • • 0 Comments
Składniki: 1 pęczek liści kapusty 1 rzepa 1 cebula 1 suszona papryczka 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szkl. bulionu warzywnego Sposób wykonania: Posiekać liście na cienkie paski. Następnie na rozgrzaną oliwę wrzucić rzepę pokrojoną w kostkę , posiekaną cebule oraz papryczkę i całość przesmażyć. Następnie dodać liście kapusty oraz sól do…