Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Kapusta

Kapusta grochem i cebulką

Składniki: 50 dag kiszonej kapusty 25 dag łuskanego grochu cebula łyżka masła 2 łyżki smalcu sól pieprz Sposób wykonania: Namoczony groch ugotować w wodzie w której się moczyły. W między czasie kapustę udusić do miękkości na małym ogniu. Następnie posiekaną cebule zeszklić na rozgrzanym maśle i dodać ją do kapusty razem z grochem. Całość dokładnie…

Kapusta włoska duszona Ewy

Składniki: główka włoskiej kapusty 2 łyżki oleju łyżka smalcu 3 łyżki sosu sojowego łyżka cukru ½ szkl. bulionu Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym wrzucić do rondla z rozgrzanym smalcem i masłem. Trzymać na dużym ogniu około 4 minut, wówczas dodać cukier oraz sos sojowy. Całość dokładnie wymieszać i zalać gorącym bulionem. Gotować około 15…

Czerwona kapusta duszona w winie

Składniki: główka czerwonej kapusty 1 szkl. czerwonego wina 2 szkl. rosołu skórka starta z ½ pomarańczy łyżka soku pomarańczowego sól Sposób wykonania: Kapustę poszatkować  po czym zalać ja czerwonym winem oraz gorącym rosołem. Trzymać na dużym ogniu do momentu, aż cały płyn wyparuje. Gdy kapusta będzie miękka dodać skórkę i sok z pomarańczy. Dokładnie wymieszać…

Liście kapusty z rzepą

Składniki: 1 pęczek liści kapusty 1 rzepa 1 cebula 1 suszona papryczka 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szkl. bulionu warzywnego Sposób wykonania: Posiekać liście na cienkie paski. Następnie na rozgrzaną oliwę wrzucić rzepę pokrojoną w kostkę , posiekaną cebule oraz papryczkę i całość przesmażyć. Następnie dodać liście kapusty oraz sól do…