Składniki:
- 1 główka czerwonej kapusty
- 5-6 suszonych śliwek
- 2 łyżki rodzynek
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki masła
- sól
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 ml wody
- 1 cebula
- 3-4 goździki
- 1 jabłko
- 2 łyżki posiekanych włoskich orzechów
Sposób wykonania:
- Śliwki oraz rodzynki zalać kilkoma łyżkami wina i odstawić na chwilę.
W między czasie poszatkować kapustę po czym przesmażyć ją na rozgrzanym maśle.
Następnie dodać do niej miód, skropić sokiem z cytryny oraz wodą.
Wrzucić jeszcze cebulę w którą wbić goździki oraz sól do smaku.
Na koniec zalać całość winem i trzymać na małym ogniu około 15 minut.
Po tym czasie dodać rodzynki i śliwki oraz obrane jabłka pokrojone w słupki.
Całość wymieszać i dusić jeszcze 15-20 minut.
Przed podaniem wyjąć cebule i zagęścić całość mąka wymieszaną z odrobiną wody.
Gdy potrawa będzie już na talerzach posypać jeszcze posiekanymi orzechami.