Składniki:
- 50 dag marchwi
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 10 dag wędzonego boczku
- 2 łyżki oliwy
- 80 dag łopatki wołowej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- ½ l czerwonego wina
- 125 ml bulionu
- 20 ml koniaku
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 listki laurowe
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 11 pęczek natki pietruszki
Sposób wykonania:
- Boczek pokroić w paski po czym stopić go na patelni, wówczas boczek wyjąć a na patelnie wrzucić mięso pokrojone w kostkę.
Gdy mięso się zarumieni dodać bulion, koniak, wino oraz koncentrat pomidorowy.
Wymieszać i dodać jeszcze wcześniej podsmażony boczek, listki laurowe, rozmaryn, pokrojoną marchewkę oraz posiekany czosnek i cebulę.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Trzymać na małym ogniu około 2 ½ -3 godziny.
Po tym czasie dodać jeszcze masło wymieszane z mąką i gotować ostanie 10 minut.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.