Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Kapusta

Kapusta włoska zasmażana

Składniki: 1 główka kapusty 1/5 szklanki wody 2 dkg masła 4 dkg słoniny 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia Kapustę oczyścić, poszatkować, dodać tłuszcz wrzącą wodę i gotować, bez przykrycia. Sporządzić zasmażkę, słoninę wytopić, dodać mąkę  lekko zarumienić, podlać wodą z gotowanej kapusty .Doprawić solą i pieprzem do smaku, podgotować i pod koniec gotowania…

Kapusta z fasolą i ziemniakami

Składniki: ½ kiszonej kapusty ¼ fasoli jasiek 5 ziemniaków 1 cebula olej liść laurowy ziele angielskie kostka rosołowa sól pieprz Sposób wykonania: Fasolę zalać woda i odstawić na noc. Następnego dnia kapustę poszatkować, obrane ziemniaki pokroić w ćwiartki i całość zalać wodą. Wrzucić jeszcze liść laurowy, kostkę rosołową oraz ziele angielskie, ugotować. W między czasie…

Kapusta z grochem mojej mamy

Składniki: ½ kiszonej kapusty 1 duża cebula ½ szklanki grochu 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki kminek sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Groch namoczyć w zimnej wodzie, zostawić na noc. Osączyć, posolić i zalać niewielką ilością wody, dodać kminek, ½ łyżeczki oleju, powoli gotować aż zmięknie, zmiksować lub przetrzeć przez sito. Na patelni na…

Kapusta z ryżem

Składniki: 3 ½ szkl. ryżu 1 główka kapusty 2 łyżki smalcu 2 łyżeczki soli 2 ½ szkl. wody 2/3 szkl. wrzątku sól pieprz Sposób wykonania: Ryż dokładnie wyplukać po czym zalać wodą i odstawić na 3 godziny. W między czasie kapustę pokroić w 2 cm kostkę, usuwając głąb po czym wrzucić ją na rozgrzany smalec…