Składniki: 1 główka kapusty 1/5 szklanki wody 2 dkg masła 4 dkg słoniny 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia Kapustę oczyścić, poszatkować, dodać tłuszcz wrzącą wodę i gotować, bez przykrycia. Sporządzić zasmażkę, słoninę wytopić, dodać mąkę lekko zarumienić, podlać wodą z gotowanej kapusty .Doprawić solą i pieprzem do smaku, podgotować i pod koniec gotowania…
Kategoria: Kapusta
Kapusta
Kapusta z fasolą i ziemniakami
by Wanda Pobłocka • • 0 Comments
Składniki: ½ kiszonej kapusty ¼ fasoli jasiek 5 ziemniaków 1 cebula olej liść laurowy ziele angielskie kostka rosołowa sól pieprz Sposób wykonania: Fasolę zalać woda i odstawić na noc. Następnego dnia kapustę poszatkować, obrane ziemniaki pokroić w ćwiartki i całość zalać wodą. Wrzucić jeszcze liść laurowy, kostkę rosołową oraz ziele angielskie, ugotować. W między czasie…
Kapusta
Kapusta z grochem mojej mamy
by Ilona Murzyn • • 0 Comments
Składniki: ½ kiszonej kapusty 1 duża cebula ½ szklanki grochu 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki kminek sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Groch namoczyć w zimnej wodzie, zostawić na noc. Osączyć, posolić i zalać niewielką ilością wody, dodać kminek, ½ łyżeczki oleju, powoli gotować aż zmięknie, zmiksować lub przetrzeć przez sito. Na patelni na…
Kapusta
Kapusta z ryżem
by Ewa Cwynar • • 0 Comments
Składniki: 3 ½ szkl. ryżu 1 główka kapusty 2 łyżki smalcu 2 łyżeczki soli 2 ½ szkl. wody 2/3 szkl. wrzątku sól pieprz Sposób wykonania: Ryż dokładnie wyplukać po czym zalać wodą i odstawić na 3 godziny. W między czasie kapustę pokroić w 2 cm kostkę, usuwając głąb po czym wrzucić ją na rozgrzany smalec…