Składniki:
- 1 główka kapusty włoskiej
- 6 ugotowanych ziemniaków
- 1 kostka twarogu
- 1 jajko
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- stopione masło
- olej
- ostra papryka
- sól
- pieprz
- szczypiorek
Sos;
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- bazylia
Sposób wykonania:
- Liście pojedynczo oddzielić z kapusty i blanszować je około 5 minut w osolonym wrzątku.
Następnie ziemniaki i twaróg zemleć po czym dodać posiekaną i zeszklic na rozgrzanym oleju cebulę.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką.
Farsz rozkładać na liściach, które zawijać tak jak na gołąbki.
Przełożyć je do brytfanny, polać masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec aż się zarumienią.
Składniki podane na sos dokładnie ze sobą wymieszać i przed podaniem polać nim gołąbki.