Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Kalafior

Kalafior w sosie curry-pomarańczowym

Składniki: 1 kalafior (ok. 750 g) 2 łyżki curry 1 szklanka soku pomarańczowego 1/2 szklanki bulionu ocet 1 łyżka zasmażki 1/2 szklanki śmietanki 1 łyżka posiekanej natki lub szczypiorku sól, pieprz cukier Sposób przyrządzenia: Bulion i sok pomarańczowy wlać do rondelka, dodać curry, przykryć, gotować przez 10 min na bardzo małym ogniu. Kalafior oczyścić, podzielić…

Kalafior po holendersku

Składniki: 1 kalafior (ok. 75 dag) 1 łyżka octu 4 żółtka 2 łyżeczki soku cytrynowego 2 łyżki ziół (świeżych lub suszonych) mięta, bazylia itp. 1 łyżeczka musztardy 3 łyżki białego wina sól, pieprz cukier 12 dag masła 2 łyżki jogurtu naturalnego 20 dag szynki Sposób przyrządzenia: Kalafior oczyścić, zalać na 10 min wodą z octem,…

Kalafior po sułtańsku

Składniki: 1 kalafior (60 dkg) 5 dag rodzynek 5 dag orzeszków ziemnych 1/2 szklanki majonezu 2 łyżki soku z cytryny cukier, sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Kalafior oczyścić, starannie opłukać i ugotować na półmiękko (8-10 minut) w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie, Osączyć, ostudzić i podzielić na cząstki. Wymieszać z umytymi i osączonymi…

Kalafior po flandryjsku

Składniki: 1 duży kalafior 4 jajka 2 łyżki posiekanej pietruszki 50 g masła 1 łyżka tartej bułki 2 plasterki szynki sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Kalafior umyć, podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wrzącej wodzie. Odcedzić. Jajka ugotować na twardo. Drobno posiekać. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Bułkę zrumienić na maśle. Kalafior ułożyć na półmisku.…