Składniki:
- 1 kalafior
- sól
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 100 g mąki
- 30 startego żółtego sera,
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 żółtko
- 1 łyżka roztopionego masła
- 175 ml piwa
- 2 białka
- tłuszcz do głębokiego smażenia
Sposób przyrządzenia:
Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki, umyć i krótko blanszować w osolonej wodzie. Warzywo dokładnie osączyć, skropić sokiem cytrynowym i odstawić na ok. 10 minut. Mąkę wymieszać z serem, curry i szczyptą soli. Dodać żółtko, masło i piwo. dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Całość delikatnie wymieszać. W garnku rozgrzać tłuszcz do 180°C. Różyczki kalafiora zanurzać w cieście, wkładać do gorącego tłuszczu i smażyć na złocisto. Usmażone różyczki kalafiora wyjmować łyżką cedzakową i układać na ręczniku kuchennym, osączyć z nadmiaru tłuszczu. Kalafior podawać gorący, najlepiej z sosem bearneńskim.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus