Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Kalafior

Kalafior w sosie bananowym

Składniki: 1 duży kalafior (1000 g) sól 1 cebula 200 g bananów 400 ml wywaru z mięsa lub z kości, 40 g gęstej śmietany 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka curry w proszku świeżo zmielony biały pieprz 100 g gotowanej szynki 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki Sposób przyrządzenia: Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Gotować około…

Kalafior panierowany.

Skład: kalafior jajko zioła bułka tarta tłuszcz do smażenia Sposób przyrządzenia: Ugotować kalafiora na pół miękko w słonej wodzie, podzielić na różyczki, rozmieszać jajo, doprawić ziołami. Panierować w bułce tartej i jajku. Smażyć do zarumienienia na oliwie lub masełku.

Kalafior stifado

Skład: 1 kalafior zielona cebulka /ok. 1/2 kg/ 1 pęczek koperku przecier pomidorowy olej z oliwek sól, pieprz ocet winny Sposób przyrządzenia: Umyty i podzielony na kawałki kalafior podsmażamy lekko na niewielkiej ilości oleju /ok. pół szklanki/. Następnie dodajemy posiekaną cebulkę i koper, 3 łyżki przecieru pomidorowego /albo 200 gr. soku pomidorowego/, sól i pieprz…