Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wykwintna zapiekanka z kalafiora i gruszek

Składniki:


• 1 kalafior (1 kg)
• 3 twarde gruszki (40 dag)
• 4 jajka
• 2 czerwone papryki (40 dag)
• 7 pieczarek (40 dag)
• 2 cebule (20 dag)
• 6 czarnych oliwek bez pestek
• 1 łyżka natki pietruszki
• 1/2 szklanki bułki tartej
• 1 łyżka masła
• 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
• 1/2 łyżeczki soli

Sposób przyrządzenia:
Kalafior umyć, osączyć i podzielić na różyczki.
Gruszki umyć obrać, przekroić na pół, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę.
Kalafior włożyć do posolonego wrzątku, gotować 5 – 7 minut, dodać gruszki i gotować do miękkości. Odcedzić, osączyć, ostudzić, włożyć do miksera, dodać jajko, bułkę tartą, gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Zmiksować na gęstą masę. Pieczarki oczyścić, opłukać, osączyć pokroić na plasterki. Paprykę umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie paseczki. Cebule obrać, opłukać i posiekać. Oliwki pokroić na plasterki.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. W naczyniu układać kolejno warstwami: masę kalafiorową, paprykę i oliwki, pieczarki i cebulę. Ponownie kolejno wszystkie składniki, a na wierzch – warstwę masy kalafiorowej. Wierzch wyrównać, wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 190ºC, piec 30 – 40 minut. Przed podaniem przybrać paskami papryki i posypać natką pietruszki. Podawać jako dodatek do mięsa i drobiu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *