Składniki:
- fasola jaś 1 kg
- kiełbasa cienka 2 pętka
- boczek gotowany 15- 20 dag
- cebula 1 sztuka
- koncentrat pomidorowy 5- 7 łyżek
- mąka
- majeranek
- liść laurowy
- pieprz ziarnisty
- pieprz
- sól
Składniki: 20 dag. fasoli Jaś cebula puszka koncentratu pomidorowego 30 dag. pomidorów 2 ząbki czosnku sól cukier pieprz ostra papryka w proszku 40 ml.oliwy Przygotowanie: Namoczoną przez noc fasolę ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Pomidory obrać ze skórki i posiekać. Rozgrzać oliwę i na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pomidory, utarty czosnek,…
Składniki: 1 kg zielonej fasoli szparagowej 3 cebule 25 dag kiełbasy szynkowej 8 cienkich plasterków wędzonego boczku ½ łyżeczki bulionu 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu 1 pęczek cząbru 1 ziemniak Sposób wykonania: Wędlinę i boczek pokroić po czym przesmażyć na chrupko n patelni, wówczas zdjąć z patelni a na tym samym tłuszczu zeszklic posiekaną…