Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka wołowiny z warzywami

 

Składniki:

  • 400 g rostbefu wołowego
  • 2 łyżeczki przyprawy tajskiej
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 1 ogórek
  • 1 marchew
  • 6 szalotek
  • 1 papryczka chili
  • 2 szkl. kiełków fasoli
  • 1 szkl. kiełków grochy
  • ¼ szkl. posiekanych liści mięty
  • ¼ szkl. posiekanych liści kolendry

     

    Sos:

  • 1 łyżka sosu azjatyckiego do ryb
  • 2 łyżki soki z limetki
  • 1 łyżka słodkiego chili
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

 

 

Sałatka z sałaty, bananów i orzechów

Składniki: 1 główka sałaty 2 banany 20 łuskanych orzeszków ziemnych Sos: 2/3 szkl. śmietanki sok z 1 cytryny 3 łyżki czystej wódki sól pieprz Sposób wykonania: Salatę porwać na mniejsze kawałki. Obrane banany pokroić w plasterki, które skropić sokiem z cytryny. Dodać jeszcze orzeszki ziemne. Całość wymieszać i wstawić do lodówki na 1 godzinę. W…

Sałatka z grejpfrutów, rzodkiewki oraz małż

Składniki: 2 grejpfruty 1 pęczek rzodkiewki 10 małż z puszki 10 kaparów kilka liści sałaty natka pietruszki Sos: 3 łyżki oleju sałatkowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka musztardy 5 dag camemberta 3 łyżki białego rumu sól pieprz Sposób wykonania: Obranego grejpfruta oraz rzodkiewkę pokroić w plasterki. Dodać do nich odsączone małże oraz kapary.…