Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka z marchwi i skorzonery

Składniki: 50 dag skorzonery 2 marchewki Sos: 1 szkl. jogurtu sok z ½ cytryny 8 orzechów włoskich sól cukier Sposób wykonania: Skorzonery pokrajać w cienkie plasterki, a marchew zetrzeć na tarce, wymieszać. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem. Powstałym sosem polać sałatkę. Przed podaniem posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Sałatka z sałaty i pomidorów

Składniki: 1 główka sałaty 30 dag pomidorów Sos: 15 migdałów 1 pęczek koperku 1 pęczek zielonej cebulki listki mięty i melisy 2 łyżki majonezu 2 łyżki soku z cytryny sól Sposób wykonania: Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki, dodać do nich pomidory pokrojone na małe cząstki. Migdały zmielić i wymieszać z majonezem, posiekaną cebulką oraz…

Sałatka z kapusty i marchewki

Składniki: 50 dag białej kapusty 25 dag marchwi 1 cebula 1 ząbek czosnku Sos: 1 łyżka oleju 2 łyżki octu estragonowego szczypta kminku sól pieprz Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, czosnek rozgnieść a cebule drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Składniki podane na sos dokładnie wymieszać ze sobą…

Sałatka fasolowa z brokułami

Składniki: 20 dag suchej fasolki 50 dag brokułu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól pieprz Sposób wykonania: Fasolkę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia zalać świeżą osoloną wodą, wrzucić ząbek czosnku i gotować do miękkości. W między czasie w drugim naczyniu gotować brokuły  również w osolonej wodzie. Odcedzona fasolkę i brokuły wymieszać…

Sałatka fasolowa Marty

Składniki: 50 dag fasolki szparagowej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 listek laurowy 3 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego 1 pęczek natki pietruszki sól Sposób wykonania: Fasolkę zalać osoloną wodą, wrzucić czosnek oraz listek laurowy i gotować do miękkości. Miękką fasolkę odcedzić i polać łyżką octu. Następnie cebule pokroić w krążki, które również skropić…