Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka grzybowa z ziołami

Składniki: 50 dag grzybów leśnych 1 cebula 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek szczypiorku sól 1 łyżka soku z cytryny Sos: 3 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy cukier puder pieprz Sposób wykonania: Grzyby pokroić w plasterki, po czym zalać je osoloną wodą z dodatkiem soku z cytryny. Gotować na małym…

Sałatka z cukinii z cebulą i bazylią

Składniki: 70 dag cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki 8 listków bazylii Sos: 5 łyżek oleju 3 łyżki octu winnego 1 łyżeczka oregano szczypiorek sól pieprz Sposób wykonania: Cukinie pokroić w cienkie plastry, cebulę w krążki a czosnek rozgnieść. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie olej wymieszać z octem, oregano, szczypiorkiem,…

Sałatka z cukinii i koperku

Składniki: 50 dag cukinii 1 pęczek koperku Sos : 1 szkl. śmietanki sok z ½ cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Obrana cukinie pokroić w plasterki. Następnie zmiksować śmietanę razem z bryndzą, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Powstałym sosem polać cukinię. Całość wymieszać i obficie posypać posiekanym koperkiem.

Sałatka z kukurydzy z rokforem

Składniki: 25 dag ogórków 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek cebulki 30 dag pomidorów 15 dag rokfora 25 dag kukurydzy z puszki Sos: 4 łyżki oleju 1 łyżka octu estragonowego sól pieprz Sposób wykonania: Pomidory razem z cebulą pokroić na plasterki, kukurydze odsączyć a rzodkiewki i ogórek zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą po…

Sałatka z boćwiny z anchois

Składniki: 50 dag boćwiny 8 koreczków anchois 2 ząbki czosnku 2 jajka ugotowane na twardo 1 pęczek natki pietruszki Sos: 3 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego sól pieprz Sposób wykonania: Boćwinę posiekać a koreczki anchois oraz czosnek rozdrobnić. Wszystkie składniki wymieszać. Następnie składniki podane na sos wymieszać ze sobą i polać sałatkę. Wstawić do…