Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka marchwiowa z daktylami

Składniki: 40 dag marchwi 10 dag suszonych daktyli por kilka liści sałaty natka pietruszki Sos: sok i skórka starta z 1 cytryny 1 łyżka miodu szczypta mielonego imbiru sól Sposób wykonania: Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, daktyle przekroić na połówki a pory pokroić w krążki. Wszystkie składniki wymieszać. Składniki podane na sos dokładnie…

Sałatka bananów, pomarańczy i oliwek

Składniki: 4 banany 1 pomarańcza 10 dag oliwek 6 migdałów Sos: 2 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego 6 łyżek śmietany 1 łyżka musztardy sól pieprz Sposób wykonania: Obraną pomarańcze pokroić w kostkę, banany w krążki a migdały posiekać. Wszystkie składniki wymieszać dodając jeszcze oliwki. Podane składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać i polać…

Sałatka z brukselki z kalafiorem

Składniki: 20 dag ugotowanej brukselki 20 dag ugotowanego kalafiora 20 dag zielonego groszku 10 dag marchewki 1 cebula 1 pęczek zielonej pietruszki Sposób wykonania: Brukselkę, kalafiora, oraz groszek ugotować w oddzielnych naczyniach, po czym odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Następnie warzywa wymieszać dodając jeszcze cebule pokrojoną w krążki oraz posiekaną natkę pietruszki. Polać sosem z…

Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów

Składniki: 40 dag fasolki szparagowej (ugotowanej) 40 dag pomidorów 1 pęczek natki pietruszki Sos: 2 łyżki oleju sałatkowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka musztardy 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz Sposób wykonania: Pomidory pokroić w plasterki a fasolkę na mniejsze kawałki, wymieszać. Następnie musztardę wymieszać z olejem, sokiem z cytryny, rozgniecionym czosnkiem…