Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka z porów z cebulką

Składniki: 3 pory 25 dag cebuli  Sos: sok z 2 cytryn 2 łyżki oleju sól natka pietruszki Sposób wykonania: Pory oraz cebule pokroić w krążki. Następnie skropić sokiem z cytryny oraz olejem. Doprawić do smaku solą i przełożyć sałatkę do słoika. Szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki na 24 godziny. Przed podaniem posypać posiekaną natką…

Sałatka z pieczarek Karoliny

Składniki: 50 dag pieczarek 4 łyżki oleju sok z 1 cytryny ¼ l białego wytrawnego wina 1 listek laurowy 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka pieprzu sól natka pietruszki Sposób wykonania: Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki po czym podsmażyć je na rozgrzanym oleju. Następnie dodać listek laurowy oraz kolędre. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i…

Sałatka z kapusty pekińskiej z cebulą

Składniki: 80 dag kapusty pekińskiej 1 cebula Sos: 2 łyżki octu winnego 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy sól pieprz cukier puder Sposób wykonania: Kapustę oraz cebulę drobno posiekać. Następnie olej wymieszać z musztardą oraz octem, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem pudrem. Powstałym sosem polać sałatkę. Całość delikatnie wymieszać i wstawić do lodówki…

Sałatka z pomidorów z miętą i czerwoną cebulą

Składniki: 4 pomidory ½ czerwonej cebuli listki mięty 3 ½ łyzki oliwy starta skórka i sok z 1 cytryny pieprz Sposób wykonania: Pomidory pokroić na plastry, które ułożyć na talerzy zakładając jeden na drugi. Następnie cebulę posiekać i posypać nią pomidory. Następnie oliwę wymieszać z sokiem oraz skórką z cytryny i polać sałatkę. Na sam…