Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka z kurczaka i rodzynek

Składniki: • 10 dag gotowanego ryżu 25 dag pieczonego kurczaka 5 dag rodzynek 25 dag ananasa ½ łyżeczki curry 1 łyżka posiekanych migdałów 100 ml majonezu 1 łyżka jogurtu 1łyzeczka dżinu Sposób wykonania: Ananasa pokroić w kosteczkę, kurczaka w paseczki a rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie . Następnie ryż wymieszać z ananasem, migdałami, rodzynkami oraz…

Prosta sałatka z Tortellini

Składniki:

  • 1 opakowanie dowolnego Tortellini 250g
  • 3-4 jaja
  • 1 puszka kukurydzy 340g
  • 1 por
  • 2 łyżki majonezu dekoracyjnego
  • sólpieprz


Sposób przyrządzenia:

Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić (najlepsze do tego celu jest tortellini z pieczarkami ale spokojnie można eksperymentować z każdym innym). Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w bardzo grubą kostkę. Dodać kukurydzę, pokrojonego pora oraz majonez. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku. Gotowe! Uwaga! Por w przepisie ma za zadanie zaostrzyć smak i przełamać kolor potrawy. Z powodzeniem go jednak można zastąpić czerwoną cebulą, która spełnia oba te zadania.
Przepis nadesłany na konkurs Znak Makłowicza przez: Tomasz Polak

Sałatka idealna do steków

Składniki: 1 szkl. octu balsamicznego ½ szkl. miodu 2 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku 3 szkl. oleju rzepakowego 1 pomidor 1 cebula ½ szkl. pokruszonego niebieskiego sera sól pieprz Sposób wykonania: Ocet, musztardę, miód oraz rozgniecione czosnki dokładnie zmiksować po czym nie przerywając miksowania dodawać stopniowo oliwę aż powstanie jednolity sos. Następnie pomidora oraz cebule…

Sałatka z dyni i szałwii

Składniki: 3 szkl. pokrojonej w kostkę dyni 3 łyżki oliwy z oliwek 6 liści szałwii 2 łyżki octu z sherry 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli sól pieprz Sposób wykonania: Dynię skropić oliwą oraz oprószyć solą, pieprzem i szałwią. Następnie rozłożyć ją na blasze. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 20 minut.…