Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka z groszkiem i orzechami

Składniki: 1 szkl. groszku ½ szkl. ugotowanego ryżu 10 dag żółtego sera 10 dag orzechów 2 papryki 10 dag wędliny ¾ szkl. majonezu sól pieprz Sposób wykonania: Groszek wymieszać razem z ryżem po czym dodać starty ser, posiekane orzechy oraz wędlinę i paprykę pokrojone w kostkę. Całość polać majonezem, wymieszać i doprawić do smaku solą…

Sałatka z dzikiego ryżu, szpinaku i orzechów

Składniki: ½ szkl. dzikiego ryżu ½ szkl. oliwy z oliwek 2 łyżki winnego octu jabłkowego 6 moreli ¼ szkl. posiekanych orzechów włoskich 1 szkl. liści szpinaku 3 pędy zielonej cebulki 2 łyżeczki posiekanego estragonu sól pieprz Sposób wykonania: Ryż zalać  4 szklankami wody i ugotować. Następnie ryż odcedzić i polać go oliwą oraz octem po …

Sałatka z endywii i orzechów

Składniki: • 3 szkl. posiekanej endywii • 2 łyżki oleju • 2 łyżeczki soku jabłkowego • 2 łyżki posiekanego szczypiorku • ½ szkl. pokruszonego sera niebieskiego • 6 pomidorków koktajlowych • ½ szkl. orzechów włoskich • sól • pieprz Sposób wykonania: Endywię skropić olejem oraz sokiem jabłkowym. Następnie oprószyć solą i pieprzem oraz posypać posiekanym…

Sałatka z bakłażanem i orzechami

Składniki: 3 bakłażany 3 szalotki ½ główka czosnku 2 pęczki rukoli 3 brzoskwinie 15 dag sera parmezan 2 łyżki oliwy z oliwek 1/3 szkl. orzechów ½ szkl. oliwy z oliwek ¼ szkl. octu balsamicznego pieprz                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Sposób wykonania: Bakłażany przekroić na połówki po czym natrzeć je 2 łyżkami oliwy i ułożyć na blasze przecięciem do…