Składniki:
- 3 bakłażany
- 3 szalotki
- ½ główka czosnku
- 2 pęczki rukoli
- 3 brzoskwinie
- 15 dag sera parmezan
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 szkl. orzechów
- ½ szkl. oliwy z oliwek
- ¼ szkl. octu balsamicznego
- pieprz
Sposób wykonania:
- Bakłażany przekroić na połówki po czym natrzeć je 2 łyżkami oliwy i ułożyć na blasze przecięciem do spodu.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec ok. 45 minut.
W między czasie szalotki oraz czosnek posiekać, brzoskwinie pokroić na ósemki a ser zetrzeć na wiórka.
Następnie oliwę wymieszać z octem balsamicznym.
Miąższ z bakłażana wymieszać czosnkiem oraz szalotkami po czym ułożyć na talerzykach.
Po jeden stronie położyć ukolę z serem a po drugiej brzoskwinie.
Skropić całość sosem z oliwy, posypać uprażonymi orzechami oraz oprószyć pieprzem."Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Monikę