Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z bakłażanem i orzechami

Składniki:

  • 3 bakłażany
  • 3 szalotki
  • ½ główka czosnku
  • 2 pęczki rukoli
  • 3 brzoskwinie
  • 15 dag sera parmezan
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 szkl. orzechów
  • ½ szkl. oliwy z oliwek
  • ¼ szkl. octu balsamicznego
  • pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Sposób wykonania:

  1. Bakłażany przekroić na połówki po czym natrzeć je 2 łyżkami oliwy i ułożyć na blasze przecięciem do spodu.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec ok. 45 minut.
    W między czasie szalotki oraz czosnek posiekać, brzoskwinie pokroić na ósemki a ser zetrzeć na wiórka.
    Następnie oliwę wymieszać z octem balsamicznym.
    Miąższ z bakłażana wymieszać czosnkiem oraz szalotkami po czym ułożyć na talerzykach.
    Po jeden stronie położyć ukolę z serem a po drugiej brzoskwinie.
    Skropić całość sosem z oliwy, posypać uprażonymi orzechami oraz oprószyć pieprzem.

    "Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Monikę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *