Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka z truskawek i awokado

Składniki: 1 rozdrobniony owoc awokado 15 truskawek pokrojonych w plasterki 2 szklanki podartej drobno sałaty lodowej ½ szklanki rozdrobnionych orzechów nerkowca Dresing: 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego jabłkowego 2 łyżki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Stałe składniki sałatki wymieszać w salaterce, polać…

Sałatka buraczana z chrzanem

Składniki: 3-4 buraki 2 łyżki startego chrzanu 5 łyżek oleju 4 łyżki octu 3% sól Sposób wykonania: Buraki ugotować po czym pokroić w plasterki. W między czasie chrzan zetrzeć na tarce po czym wymieszać go z pokrojonymi burakami. Przed podaniem polać octem oraz olejem i doprawić solą do smaku. Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański…

Sałatka z grochu z ogórkami kiszonymi

Składniki: 1 szkl. grochu 4 ogórki kiszone 2 cebule 3 łyżki oleju sól pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Groch zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować i odstawić do ostygnięcia. W między czasie obrane ogórki pokroić a cebule posiekać, wówczas dodać groch. Całość wymieszać i skropić olejem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.…

Sałatka z kalafiora i marchewki

Składniki: 1 kalafior 2 marchewki 1 cebula 5 łyżek śmietany sól pieprz koperek Sposób wykonania: Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić a kalafiora posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie polać śmietaną i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Delikatnie przemieszać i posypać posiekanym koperkiem. Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Assię

Sałatka wiosenna z truskawkami

Składniki: 1 szklanka rozdrobnionej w palcach kapusty pekińskiej 2 szklanki młodych listków szpinaku 2 szklanki pokrojonych truskawek 2 łyżki posiekanej zielonej cebulki ½ szklanki wyprażonych płatków migdałowych Sos: 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego szczypta przyprawy 5 Smaków chili w…