Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka wiosenna z truskawkami

Składniki:

  • 1 szklanka rozdrobnionej w palcach kapusty pekińskiej
  • 2 szklanki młodych listków szpinaku
  • 2 szklanki pokrojonych truskawek
  • 2 łyżki posiekanej zielonej cebulki
  • ½ szklanki wyprażonych płatków migdałowych

Sos:

  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • szczypta przyprawy 5 Smaków
  • chili w proszku wg uznania


Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki sosu zmiksować. W salaterce wymieszać stałe składniki sałatki, polać sosem, ponownie dokładnie wymieszać.
Uwaga: Migdały prażymy na suchej, dobrze nagrzanej patelni do momentu aż zaczną się leciutko rumienić. Oczywiście cały czas mieszamy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *