Składniki: 1 główka kapusty 2-3 łyżki rodzynek 6 łyżek oleju sól Sposób wykonania: Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Następnie poszatkować kapustę i wymieszać z rodzynkami. Doprawić do smaku solą i skropić olejem. Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Kamila
Kategoria: Sałatki
Sałatki
Sałatka z truskawek i pomarańczy
by Iwona Podgórna • • 0 Comments

Składniki: ½ kg pokrojonych, świeżych truskawek 3 dojrzałe pomarańcze, obrane i podzielone na segmenty 3 łyżeczki posiekanej mięty brązowy cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Salaterce umieścić wszystkie składniki sałatki, delikatnie wymieszać i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie ponownie sałatkę wymieszać i podawać. Pomarańcze możemy zastąpić innymi owocami np nektarynkami, brzoskwiniami, mandarynkami itp.…
Sałatki
Sałatka z kapusty z orzechami i czosnkiem
by Gosia • • 0 Comments
Składniki: 1główka kapusty 200 g orzechów włoskich 5-6 ząbków czosnku 2-3 łyżki majonezu sól pieprz Sposób wykonania: Kapustę pokroić na duże kawałki, które włożyć do osolonego wrzątku i gotować ok. 5 minut. W między czasie orzechy rozgnieść razem z czosnkiem. Następnie kapustę odcedzić i odstawić do ostygnięcia, wówczas dodać orzechy z czosnkiem. Całość dokładnie utrzeć…
Sałatki
Sałatka z kapusty i buraków
by Alicja • • 0 Comments
Składniki: 200 g kapusty 2 buraki 1 cebula 1 łyżka posiekanego szczypiorku 3 łyżki majonezu sól pieprz Sposób wykonania: Buraki zalać wodą i ugotować po czym odcedzić, obrać i pokroić w słupki. W między czasie cebulę pokroić w pół krążki a kapustę poszatkować. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie polać majonezem i doprawić do smaku…
Sałatki
Sałatka z kalafiora z pomidorami i marchewką
by Anastazja • • 0 Comments
Składniki: 1 kalafior 2 marchewki 1 cebula 2 pomidory 5 łyżek majonezu sól pieprz koperek Sposób wykonania: Pomidory oraz cebulę pokroić w kostkę, kalafiora posiekać a marchewkę zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie polać sałatkę majonezem i doprawić do smaku solą oaz pieprzem. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem. Przepis nadesłany na Wiosenny…