Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka z selera i marchwi w śmietanie

Składniki: 4 marchewki 1 seler ¾ szkl. śmietanki kremówki sok z cytryny starta skórka z cytryny sól cukier   Sposób wykonania: Obraną marchewkę zetrzeć na tarce. Następnie obranego selera również zetrzeć i skropić go skokiem z cytryny. Marchewkę połączyć z selerem, dodać jeszcze skórkę z cytryny. Doprawić do smaku solą oraz cukrem. Przed samym podaniem…

Sałatka z czerwonych porzeczek i marchewki

Składniki: 4 marchewki 150 g czerwonych porzeczek ½ szkl. śmietany natka pietruszki sól cukier Sposób wykonania: Porzeczki przetrzeć prze sitko a marchewkę zetrzeć na tarce. Składniki wymieszać ze sobą i doprawić do smaku solą oraz cukrem. Następnie polać śmietaną i lekko przemieszać. Przed podaniem posypać posiekaną  natką pietruszki. Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez…

Sałatka z banana, jabłka i marchewki

Składniki: 3-4 marchewki 1 jabłko 1 banan 2 łyżki orzechów włoskich ¾ szkl. jogurtu 5 łyżeczek cukru sok z cytryny Sposób wykonania: Jabłko i banana pokroić na kawałki, orzechy posiekać a  marchewkę zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie doprawić cukrem oraz sokiem z cytryny. Przed podaniem polać jogurtem i lekko przemieszać. Przepis…

Sałatka z ziemniaków i czerwonej kapusty

Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 6-8 łyżek oleju 4-6 łyżek octu 3% 5-6 ziemniaków natka pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym sparzyć wrzątkiem, odcedzić i oprószyć solą. Następnie skropić olejem i octem i lekko przemieszać. W między czasie ugotować ziemianki, wówczas je obrać i pokroić w kostkę. Doprawić do smaku solą i…

Sałatka z czerwonej kapusty z pokrzywą

Składniki: 1 główka kapusty 2 cebule 10 łyżek posiekanej pokrzywy 6 łyżek oleju sól cukier Sposób wykonania: Cebulę oraz pokrzywy posiekać a kapustę poszatkować. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku solą oraz cukrem. Przed podaniem skropić olejem. Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Kama