Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka z bobu, pomidorów i jajek

Składniki: 500 g bobu 100 g pomidorów 50 g cebuli 2 jajka ugotowane na twardo 1 surowe żółtko łyżka musztardy sok z cytryny 3 łyżki oleju 1 łyżka posiekanego koperku cukier sól pieprz mielona papryka Sposób wykonania: Bób zalać osolonym wrzątkiem i ugotować. W między czasie jajka, pomidory i cebulę pokroić w kostkę. Następnie musztardę…

Sałatka buraczana w śmietanie

Składniki: ¾ szkl. śmietany 5-6 buraków łyżka starego chrzanu 1 cebula 2-3 ząbki czosnku łyżka cukru sól ocet 3 % Sposób wykonania: Buraki wstawić do piekarnika i upiec. W między czasie chrzan oraz cebulę zetrzeć na tarce po czym dodać do nic śmietanę, posiekany czosnek praz octem. Całość dokładnie wymieszać  doprawić do smaku solą oraz…

Sałatka z botwiny, buraków i chrzanu

Składniki: 3 buraki z botwiną 1 korzeń chrzanu 2 cebule 2-3 łyżki oleju łyżka cukru ocet sól natka pietruszki Sposób wykonania: Buraki wstawić do piekarnika i upiec a botwinę posiekać. W między czasie chrzan zetrzeć na tarce a cebulę w krążki. Miękkie buraki pokroić  plasterki i wymieszać z resztą składników. Doprawić do smaku solą i…

Pyszna sałatka wiosenna

Składniki: 1 kwaśne jabłko 4 dorodne rzodkiewki 1 cebula 10 dkg listków szpinaku 2 ugotowane na twardo jajka 1 główka sałaty lodowej Sos: 2 łyżki oleju 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżeczka soku z cytryny estragon, zielona pietruszka-posiekane cukier, sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Zmiksować składniki sosu, przyprawić wg upodobań. Jabłko, koniecznie kwaśne, obrać, pokroić…