Składniki:
- 1 kwaśne jabłko
- 4 dorodne rzodkiewki
- 1 cebula
- 10 dkg listków szpinaku
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 1 główka sałaty lodowej
Sos:
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- estragon, zielona pietruszka-posiekane
- cukier, sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Zmiksować składniki sosu, przyprawić wg upodobań. Jabłko, koniecznie kwaśne, obrać, pokroić w cząstki, umieścić w salaterce, polać sosem aby nie ściemniały. Szpinak i sałatę porozrywać palcami, dodać do salaterki. Rzodkiewkę pokroić w plastry, podobnie obraną cebulę. Wszystkie składniki wymieszać w salaterce. Jajka obrać, pokroić w plastry lub ósemki, ułożyć obok pozostałych składników. Smak można podkreślić posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.