Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Pstrąg

Wiemy co jemy – pstrąg tęczowy

Zbliżają się święta, Boże Narodzenie. Jak każe tradycja jednym z dań Wigilii jest danie rybne. Coraz częściej tradycyjnie podawanego karpia zastępuje na naszym stole inna ryba między innymi pstrąg, a dokładniej jedna z jego hodowlanych odmian, pstrąg tęczowy. Występowanie Naturalnie występuje w Ameryce Północnej. Sztucznie rozpowszechniona niemal do wszystkich krajów świata. Do Polski sprowadzona w…

Pstrąg pieczony z grzybami i pomidorami

Składniki: 2 duże pstrągi tęczowe 2 posiekane zielone cebulki ½ szklanki posiekanych grzybów ½ szklanki posiekanych pomidorów 2 łyżeczki świeżo utartego imbiru 2 obrane, drobno posiekane ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego lub oliwy 1/2 Szklanki posiekanej naci pietruszki lub kolendry Sposób przyrządzenia: Ryby umyć, osuszyć. Odciąć głowy, usunąć kręgosłup i…

Wigilijny pstrąg w sosie kaparowo cytrynowym

Składniki: 2 duże filety z pstrąga lub łososia ze skórą 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka kaparów lub opcjonalnie zielonego pieprzy z zalewy 1 mała cytryna, dokładnie obrana i podzielona na segmenty sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, osuszyć. Każdy filet naciąć…

Pstrąg w pieczarkach Wioli

Składniki: 1 łyżeczka jarzynki 2 pstrągi 30 dag pieczarek (ok 9 szt.) sok z 1 cytryny 1 łyżka masła natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Pstrąga oczyścić, skropić sokiem z cytryny, posypać jarzynką i natką pietruszki. Zawinąć w folię aluminiowa. Piec w nagrzanym piekarniku 30 min. Pieczarki oczyścić , pokroić, usmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem.…