Składniki: • 4 pstrągi • 5 dag obranych migdałów • ½ łyżeczki soli • mąka • 10 dag masła • ½ szkl. mleka Sposób wykonania: Pstrągi oczyścić i osuszyć po czym zanurzyć w mleku z dodatkiem soli a następnie obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym maśle. W między czasie migdały pokroić w płatki i…
Kategoria: Pstrąg
Pstrąg
Wiemy co jemy – pstrąg tęczowy
by Redakcja • • 0 Comments
Zbliżają się święta, Boże Narodzenie. Jak każe tradycja jednym z dań Wigilii jest danie rybne. Coraz częściej tradycyjnie podawanego karpia zastępuje na naszym stole inna ryba między innymi pstrąg, a dokładniej jedna z jego hodowlanych odmian, pstrąg tęczowy. Występowanie Naturalnie występuje w Ameryce Północnej. Sztucznie rozpowszechniona niemal do wszystkich krajów świata. Do Polski sprowadzona w…
Pstrąg
Pstrąg pieczony z grzybami i pomidorami
by Magda N • • 0 Comments
Składniki: 2 duże pstrągi tęczowe 2 posiekane zielone cebulki ½ szklanki posiekanych grzybów ½ szklanki posiekanych pomidorów 2 łyżeczki świeżo utartego imbiru 2 obrane, drobno posiekane ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego lub oliwy 1/2 Szklanki posiekanej naci pietruszki lub kolendry Sposób przyrządzenia: Ryby umyć, osuszyć. Odciąć głowy, usunąć kręgosłup i…
Pstrąg
Wigilijny pstrąg w sosie kaparowo cytrynowym
by Dagmara • • 0 Comments
Składniki: 2 duże filety z pstrąga lub łososia ze skórą 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka kaparów lub opcjonalnie zielonego pieprzy z zalewy 1 mała cytryna, dokładnie obrana i podzielona na segmenty sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, osuszyć. Każdy filet naciąć…
Pstrąg
Pstrąg w pieczarkach Wioli
by Wioletta Luter • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżeczka jarzynki 2 pstrągi 30 dag pieczarek (ok 9 szt.) sok z 1 cytryny 1 łyżka masła natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Pstrąga oczyścić, skropić sokiem z cytryny, posypać jarzynką i natką pietruszki. Zawinąć w folię aluminiowa. Piec w nagrzanym piekarniku 30 min. Pieczarki oczyścić , pokroić, usmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem.…