Składniki:
- 2 duże pstrągi tęczowe
- 2 posiekane zielone cebulki
- ½ szklanki posiekanych grzybów
- ½ szklanki posiekanych pomidorów
- 2 łyżeczki świeżo utartego imbiru
- 2 obrane, drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego lub oliwy
- 1/2 Szklanki posiekanej naci pietruszki lub kolendry
Sposób przyrządzenia:
Ryby umyć, osuszyć. Odciąć głowy, usunąć kręgosłup i ości nie dzieląc tuszki na 2 połowy. Wymieszać zieloną cebulkę, pomidory, czosnek, imbir i zieleninę. Tak przygotowaną pastą obłożyć pstrągi rozłożone wcześniej na wyłożonej folią aluminiową i natłuszczoną blachę do pieczenia. Ryby zrosić sosem sojowym i olejem sezamowym. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Pychota.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Magda N