Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pstrąg pieczony z grzybami i pomidorami

Składniki:

  • 2 duże pstrągi tęczowe
  • 2 posiekane zielone cebulki
  • ½ szklanki posiekanych grzybów
  • ½ szklanki posiekanych pomidorów
  • 2 łyżeczki świeżo utartego imbiru
  • 2 obrane, drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego lub oliwy
  • 1/2 Szklanki posiekanej naci pietruszki lub kolendry


Sposób przyrządzenia:

Ryby umyć, osuszyć. Odciąć głowy, usunąć kręgosłup i ości nie dzieląc tuszki na 2 połowy. Wymieszać zieloną cebulkę, pomidory, czosnek, imbir i zieleninę. Tak przygotowaną pastą obłożyć pstrągi rozłożone wcześniej na wyłożonej folią aluminiową i natłuszczoną blachę do pieczenia. Ryby zrosić sosem sojowym i olejem sezamowym. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Pychota.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Magda N

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *