Składniki:
- 4 porcje filetu z łososia lub innej ryby
- 4 łyżki posiekanej drobno naci pietruszki
- 1 obrany, zgnieciony w prasce ząbek czosnku
- skórka cienko otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ¼ szklanki sosu tatarskiego
- 1 szklanka tartej bułki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Natkę pietruszki, czosnek, skórkę cytrynową i oliwę wymieszać, delikatnie przyprawić. Filety umyć, dokładnie osuszyć, przyprawić, odstawić na 30 minut. Tak przygotowaną rybę posmarować z jednej strony sosem tatarskim i ułożyć (bok z sosem na dole) w naczyniu żaroodpornym. Każdą porcję obłożyć przygotowaną pastą, lekko docisnąć dłonią. Piec przez 10 do 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Marię K