Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wigilijny łosoś Marii

Składniki:

  • 4 porcje filetu z łososia lub innej ryby
  • 4 łyżki posiekanej drobno naci pietruszki
  • 1 obrany, zgnieciony w prasce ząbek czosnku
  • skórka cienko otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki sosu tatarskiego
  • 1 szklanka tartej bułki
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Natkę pietruszki, czosnek, skórkę cytrynową i oliwę wymieszać, delikatnie przyprawić. Filety umyć, dokładnie osuszyć, przyprawić, odstawić na 30 minut. Tak przygotowaną rybę posmarować z jednej strony sosem tatarskim i ułożyć (bok z sosem na dole) w naczyniu żaroodpornym. Każdą porcję obłożyć przygotowaną pastą, lekko docisnąć dłonią. Piec przez 10 do 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Marię K

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *