Składniki: 4 sprawione pstrągi lub inne ryby zielone części kopru włoskiego (fankuł) sok z cytryny sól, pieprz rozpuszczone masło Sposób przyrządzenia: Ryby dokładnie umyć, osuszyć. Ostrym nożem ponacinać boki ryby, skropić sokiem z cytryny na zewnątrz i wewnątrz, przyprawić, odstawić na 30 minut. Jamę brzuszną tak przygotowanej ryby wypełnić koprem, boki ryby posmarować masłem. Piec…
Kategoria: Pstrąg
Pstrąg
Pstrągi z grilla zawijane w liście kapusty
by Amelia Kossakowska • • 0 Comments
Składniki: 4 pstrągi 4 liście kapusty 4 łyżki oliwy sok z 1 cytryny 3 łyżki masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Liście kapusty zalać wrzątkiem i odstawić je na 5 minut po czym je odcedzić i usunąć grube nerwy. Następnie pstrągi oczyszczamy i oprószamy solą, skrapiamy oliwą oraz sokiem z cytryny.…
Pstrąg
Pstrąg duszony w winie
by Sylwia Popek • • 0 Comments
Składniki: 1 duży sprawiony i oskórowany pstrąg kilka posiekanych piórek zielonej cebulki 1,5 szklanki białego wytrawnego wina estragon do smaku cytryna pokrojona w plastry sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Przyprawionego wcześniej pstrąga ułożyć w płytkim naczyniu żaroodpornym, podlać winem, obsypać cebulką i estragonem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec często…
Pstrąg
Pstrąg wędzony z makaronem
by Teresa Grabska • • 0 Comments
Składniki: 400 g szerokiego makaronu 1 łyżka oliwy 2 ząbki czosnku 4 szalotki 3 pomidory ½ szkl. białego wina 2 łyżki przyprawy cytrynowo-pieprzowej 200 g pstrąga wędzonego 1 łyżka posiekanego koperku Sposób wykonania: Makaron zalać osoloną wodą i gotować około 10 minut. W między czasie na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekane szalotki oraz czosnek, wówczas dodać…
Pstrąg
Pstrąg w sosie z tokaju
by Paulina • • 0 Comments
Składniki: 800 g filetów z pstrąga 200 ml słodkiego tokaju szamordoni 2 łyżki masła kilkanaście świeżych listków estragonu sok z ½ cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Pstrąga oprószyć solą oraz pieprzem po czym obsmażyć go na 1 łyżce rozgrzanego masła. Następnie rybę wyjąć a na tą sama patelnię wlać wino i dodać posiekany estragon. Trzymać…