Składniki: 1,5 kg kolorowej papryki 1 kg pomidorów ½ kg kabaczków 1 pietruszka 1 marchewka 20 dkg czosnku 10 ziaren pieprzu 5 dkg cukru 4 dkg soli ½ szklanki oleju ½ szklanki octu winnego Sposób przyrządzenia: Paprykę, pomidory i kabaczki umyć, pokroić w plastry. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plastry. Czosnek obrać. Wszystkie składniki…
Kategoria: Przetwory domowe
Przetwory domowe
Kalafior konserwowany w zalewie pomidorowo paprykowej
by Natasza • • 0 Comments
Składniki: 2 kg różyczek kalafiora 1,2 kg pomidorów 20 dkg papryki natka pietruszki 1 szklanka oleju 10 dkg cukru 6 dkg soli 8 dkg czosnku ½ szklanki octu spirytusowego 10% Sposób przyrządzenia: Różyczki kalafiora dokładnie wypłukać, gotować przez 5 minut w osolonej wodzie, odcedzić, schłodzić. Oczyszczone pomidory i paprykę zmielić w maszynce do mięsa lub…
Przetwory z papryki
Papryka w oleju po bułgarsku konserwowana
by Natasza • • 0 Comments
Składniki: 2,5 kg słodkiej papryki 1 pietruszka 1 główka czosnku Zalewa: 2 szklanki wody 1 szklanka octu 5% 1 szklanka oleju 10 dkg cukru sól do smaku Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w krążki. Pietruszkę obrać, pokroić w plastry. Czosnek podzielić na ząbki, obrać. Składniki zalewy wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Paprykę, czosnek…
Konfitury
Konfitury z pigwy wanilią pachnące
by Maria • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg owoców z pigwy 2 laski wanilii 1,5 kg cukru żelującego 1:1 3 łyżki migdałowego likieru Amaretto Sposób przyrządzenia: Owoce pigwy umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, rozdrobnić, zalać 1 litrem wody, doprowadzić do wrzenia, gotować 30 minut. Odcedzić do innego naczynia. Płyn uzupełnić do objętości 1 litra. Laski wanilii rozkroić wzdłużnie,…
Konfitury
Konfitury z jabłek o smaku karmelowym
by Maria • • 0 Comments
Składniki: 2,5 kg jabłek 1 kg cukru sok z 1 cytryny Sposób przyrządzenia: Jabłka obrać ze skóry, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, drobno posiekać. Posiekane jabłka, 1/3 szklanki wody i sok z cytryny wymieszać, przełożyć do grubościennego rondla. Doprowadzić do wrzenia, powoli gotować mieszając aż jabłka zmiękną. Z 30 dkg cukru i kilku łyżek…