Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Papryka w oleju po bułgarsku konserwowana

Składniki:

    • 2,5 kg słodkiej papryki
    • 1 pietruszka
    • 1 główka czosnku

    Zalewa:

    • 2 szklanki wody
    • 1 szklanka octu 5%
    • 1 szklanka oleju
    • 10 dkg cukru
    • sól do smaku


    Sposób przyrządzenia:
    Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w krążki. Pietruszkę obrać, pokroić w plastry. Czosnek podzielić na ząbki, obrać. Składniki zalewy wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Paprykę, czosnek i pietruszkę ułożyć w sterylnych słojach, zalać wrzącą zalewą, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 15 minut. Smak tak konserwowanej papryki można wzbogacić dodając ulubione przyprawy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *