Składniki: 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu 1 kg cukru żelującego sok z i starta skorka z cytryny 3 kieliszki likieru z czarnych porzeczek Sposób wykonania: Do owoców dodać sok i skórkę z cytryny oraz cukier żelujący po czym cały czas mieszając doprowadzi do wrzenia, trzymać na ogniu ok. 4 min. Następnie zdjąć owoce z…
Kategoria: Przetwory domowe
Konfitury
Konfitury morelowe
by Tomasz • • 0 Comments
Przetwory domowe
Cukier lawendowy domowy
by Ewelina B • • 0 Comments
Cudowny zapach jaki się roznosi podczas robienia tego cukru w domu wprawia mnie w radosny nastrój. Składniki: • cukier drobny 50 dkg • kwiat lawendy suszony 50 g Sposób przyrządzenia: Wsypujemy obie rzeczy do miksera i lekko miksujemy. Następnie przesypujemy do szczelnego pojemnika lub słoika – odstawiamy na dwa tygodnie. Przesiewamy cukier i używamy min.…
Przetwory domowe
Cukier cynamonowy domowy
by Ewelina B • • 0 Comments
Kolejna moja propozycja na własny cukier – tym razem cynamonowy.
Składniki:
• cukier drobny biały 50 dkg
• kora cynamonu 4-6 lasek
Sposób przyrządzenia:
Wkładamy cynamon do szklanego szczelnego pojemnika i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na około 2 tygodnie cukier przejdzie pięknym zapachem a później używamy go do wszelkiego rodzaju wypieków, szczególnie z jabłkami.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa
Przetwory domowe
Cukier waniliowy domowy
by Ewelina B • • 0 Comments
Taki cukier jest dużo lepszy niż gotowy kupny.
Składniki:
• cukier drobny biały 1 kg
• laska wanilii 2 sztuki
Sposób przyrządzenia:
Cukier wsypujemy do szczelnego szklanego pojemnika. Dodajemy przecięte na pół laski wanilii i zostawiamy na około 2 tygodnie. Po tym czasie cukier jest gotowy do użycia.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa