Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Przetwory domowe

Wszelkie powidła, dżemy, kompoty, marmolady…

Jagodowa konfitura

Gdy byliśmy latem w górach nazbieraliśmy tyle jagód,że musiałam zrobić min. konfiturę jagodową. Uwielbiam takie skarby lata na zimę. Składniki: • jagody 1 kg • cukier 1 kg • woda 2 szklanki Sposób przyrządzenia: Cukier zalewamy wodą i gotujemy. Owoce wrzucamy na wrzątek i gotujemy pół godziny.  Nie mieszamy (tak wyczytałam gdzieś i się sprawdziło)…

Jeżynowe konfitury

I tak robiąc te konfitury mamy dwa rodzaje przetworów na zimę – pyszne konfiturki i sok do herbatki. Składniki: • jeżyny 1 kg plus 3 garście • gruszki duże 2 sztuki • imbir świeży 2-4 plasterki • cukier 0,6-1 kg • skórka z cytryny z 1 owocu • sok z cytryny z 1 owocu Sposób…