Składniki: 1 kg czereśni 25 dag cukru ½ l wody Sposób wykonania: Wodę zagotować z dodatkiem cukru. W między czasie wydrylować czereśnie. Następnie przełożyć czereśnie do słoików i zalać gorącą zalewą. Zamknąć szczelnie słoiki i pasteryzować ok. 15 min. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Renatę
Kategoria: Przetwory domowe
Przetwory domowe
Kompot z wiśni
by Renata • • 0 Comments
Składniki: 1 kg wiśni 25 dag cukru ½ l wody Sposób wykonania: Wodę zagotować z dodatkiem cukru. W między czasie wydrylować wiśnie. Następnie przełożyć wiśnie do słoików i zalać gorącą zalewą. Zamknąć szczelnie słoiki i pasteryzować ok. 15 min. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Renatę
Konfitury
Konfitury z aronii Eweliny
by Ewelina B • • 0 Comments
Smak lata w zimę, idealna do naleśników i racuszków a jaka zdrowa. Ja odlewam z tej konfitury jeszcze tak litr soku do butelki i mam na zimowe wieczory do herbatki. Składniki: • owoce aronii 1 kg • woda 1/2 litra • cukier 1 kg Sposób przyrządzenia: Dojrzałe owoce aronii przebrać, umyć. Obgotować 5 minut, odcedzić.…
Przetwory domowe
Przecier ze śliwek i jabłek
by Kornelia • • 0 Comments
Składniki: 1 kg papierówek 1 kg renklod 20 dag cukru Sposób wykonania: Jabłka przekroić na połówki po czym podlać je ¾ szkl. wody, dodać renklody i rozgotować. Następnie owoce przetrzeć przez sito, dodać cukier i ponownie zagotować. Przecier przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Kornelia
Konfitury
Konfitury z derenia
by Kornelia • • 0 Comments
Składniki: 1 kg wydrylowanych owoców derenia 1 kg cukru Sposób wykonania: Cukier zalać 300 ml wody i gotować do uzyskania syropu, wówczas włożyć do niego owoce i gotować ok. 5 min. Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić na 3 godz. Następnie smażyć konfitury jeszcze przez kilka minut. Przełożyć do słoików, przykryć krążkami z…