Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Przetwory domowe

Wszelkie powidła, dżemy, kompoty, marmolady…

Sok z pomidorów

Składniki: 2-3 kg pomidorów sól cukier Sposób wykonania: Pomidory zemleć po czym je przecedzić i doprawić solą oraz cukrem do smaku. Następnie przelać je do butelek i pasteryzować ok. 15-20 min w temperaturze 80 stopni. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Kornelię

Kompot ze śliwek

Składniki: 1 kg śliwek 20 dag cukru ¾ l wody kilka goździków kawałek cynamonu                                                    Sposób wykonania:         Wodę zagotować z dodatkiem cukru cynamonu i goździków. W między czasie ponakłuwać owoce i przełożyć je do słoikowi zalać gorąca zalewą. Szczelnie zakręcić i pasteryzować ok. 15-20 min. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Agnieszka L

Kompot z gruszek

Składniki: 1 kg gruszek 10 dag cukru sok z ½ cytryny ½ l wody kawałek laski wanilii Sposób wykonania: Gruszki obrać i przekroić na połówki po czym ułożyć w słoikach. Następnie wodę ugotować z dodatkiem soku z cytryny, cukrem oraz wanilią, wówczas zalać zalewą gruszki. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować ok. 15-20 min. Przepis nadesłany…

Sok z winogron

Składniki: 2 kg winogron ½ l wody 10 dag cukru Sposób wykonania: Winogrona zemleć po czym zalać gorąca wodą, wówczas je przecedzić i wymieszać z cukrem. Następnie przelać do butelek i pasteryzować ok. 15-20 min w temperaturze 75 stopni. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Renatę

Sok z czarnych jagód

Składniki: 2 kg czarnych jagód 12 dag cukru ½ szkl. wody Sposób wykonania: W sokowirówce wycisnąć sok z jagód, który wymieszać z gorąca wodą oraz cukrem. Następnie przelać sok do butelek i pasteryzować ok. 15-20 min w temperaturze 75 stopni. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Renatę