Składniki: 2 kg selerów 1,2 l wody 1 szkl. soku z jabłek 5 dag cukru sól sok z cytryny Sposób wykonania: Obrane selery zemleć po czym zalać je wrzącą wodą. Następnie dodać sok z jabłek. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz sokiem z cytryny. Podgrzewać całość ok. 20 min w temperaturze 75 stopni.…
Kategoria: Przetwory domowe
Przetwory domowe
Kwas miodowy
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 1 l miodu łyżka cukru 10 dag drożdży 20 dag rodzynek 3-5 cytryn 10 l wody Sposób wykonania: Miód połączyć z ciepłą wodą po czym dodać drożdże roztarte z cukrem. Całość dokładnie wymieszać, zdjąć powstała piane i dodać sok z cytryny. Ponownie wymieszać i przelać do butelek. Następnie do każdej butelki wsypać po trochu…
Przetwory domowe
Kwaszone buraki
by Małgorzata T • • 0 Comments
Składniki: 2 kg buraków 2 l wody 10 dag soli 5 g kwasku cytrynowego 2 łyżki cukru Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do zagotowania razem z cukrem, sola i kwaskiem cytrynowym. W między czasie buraki oczyścić i ułożyć w naczyniu kamionkowym. Następnie zalać buraki zalewą, przykryć talerzykiem i obciążyć jakimś ciężarkiem. Odstawić naczynie w ciepłym pomieszczeniu.…
Przetwory domowe
Domowy żur z mąki razowej
by Małgorzata T • • 0 Comments
Składniki: 10 dag mąki razowej ½ l przegotowanej wody Sposób wykonania: Mąkę wymieszać razem z wodą po czy przelać do kamionkowego garnka. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Małgorzata T
Przetwory domowe
Sok z truskawek
by Renata • • 0 Comments
Składniki: 2 kg truskawek 15 dag cukru Sposób wykonania: Truskawki rozgnieść mikserem po czym zalać ½ l wrzącej wody, wówczas je przecedzić i wsypać do nich cukier. Całość wymieszać i przelać do butelek. Pasteryzować ok. 15-20 min w temperaturze 75 stopni. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Renatę