I tak robiąc te konfitury mamy dwa rodzaje przetworów na zimę – pyszne konfiturki i sok do herbatki.
Składniki:
• jeżyny 1 kg plus 3 garście
• gruszki duże 2 sztuki
• imbir świeży 2-4 plasterki
• cukier 0,6-1 kg
• skórka z cytryny z 1 owocu
• sok z cytryny z 1 owocu
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wrzucamy jeżyny, gruszki pokrojone w kostkę, imbir w drobna kosteczkę, skórkę i sok z cytryny. Wsypujemy 80 dkg cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy wszystko na noc. Następnego dnia gotujemy około 20 minut i odlewamy 300 ml soku do butelki – będzie na zimę do herbatki( butelkę zakręcamy i odwracamy). Gotujemy jeszcze chwilę i wyłączamy. Następnego dnia dosypujemy 20 dkg cukru i znowu gotujemy – odlewamy ponownie 300 ml soku. Wyłączamy i studzimy. Tego samego dnia ponownie gotujemy i ja osobiście wolę takie bardziej zwarte konfitury i dlatego gotowałam je jeszcze 30 minut. Możecie przetrzeć konfitury przez sitko jeżeli nie lubicie pestek w przetworach. Nakładamy je do słoików, zakręcamy i odwracamy. Zostawiamy do ostygnięcia.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa